top of page
  • Norbert Imre

Gyorskölcsön, ingatlan ajándékozás? Ezekre figyeljen, hogy nyugalomban teljen az ünnep

A karácsonyi időszakban az ajándékok kapják az egyik legnagyobb fókuszt manapság az ünnepi készülődésben, aminek hatására nő a kereslet a gyorskölcsönök iránt, illetve elszaporodnak az ingatlan ajándékozások is, így lássuk, mire érdemes figyelnünk, hogy valóban nyugalomban teljen az ünnep.

Gyorskölcsön: könnyen kihasználhatják jószándékunkat

Érthető, hogy a jó szándék, és a hozzátartozóinknak, barátainknak való örömszerzés miatt szeretnénk drágább ajándékot adni karácsonykor. Erre jó megoldásnak tűnhet a gyorskölcsönök felvétele, ugyanakkor a részletek felett elsikkadhatunk, amelynek köszönhetően 12-24 hónapon át elképesztő díjakat fogunk fizetni havonta.

Tekintsük át a kamat és a THM jelentését!

Gyorstalpaló a gyorskölcsönökhöz: mi a kamat?

A hitel kamata „a pénz ára” – vagy annak a díja, hogy a pénz azonnal a rendelkezésünkre áll. Mindig éves szinten fejezik ki a hitelkamat értékét, még akkor is, ha a kölcsönt egy évnél rövidebb idő alatt kell visszafizetnünk.

A kamat azonban nem tartalmazza a hitel összes költségét, ahhoz gyakran egyéb költségek (pl.: kezelési költség) vagy díjak (pl.: hitelbírálati díj) kapcsolódhatnak.


gyorskölcsön
Érdemes 0%-os THM alternatívát keresni a kinézett termék megvásárlására


Mi a THM?

A teljes hiteldíj mutató (THM) egy egységes mutató, melyet minden hitelező használ. Jelentése, hogy az adott hitel felvétele után az adósnak egy év alatt a tőkén túl mekkora összeget kell visszafizetnie.

A THM tartalmazza a kamaton felül a hitelfelvétel költségeit. Fontos tudnunk továbbá, hogy a kamat és THM a kölcsön futamideje alatt egyes konstrukciók esetén változhat. Éppen ezért figyeljünk oda, hogy a kiválasztott konstrukciónál a törlesztő részlet fix-e?

A THM a következőket tartalmazza:

·       kamat,

·       kezelési költség,

·       hitelbírálati díj,

·       folyósítási járulék,

·       hitelközvetítőnek fizetendő díjat.

·       bankszámlavezetés díja

Viszont a THM nem tartalmazza a kamatkockázatot.


Vásárlás tudatosan: keressük aktívan a 0%-os THM-es kölcsönöket

Mielőtt hitelre vásárolnánk, nézzük, meg, hogy elérhető-e 0%-es THM-eskölcsön a kinézett termékre.  

Sok elektronikai szaküzletben adnak ilyen hitelt, ami a mi szempontunkból kamatmentesen részletfizetésnek számít.

Amennyiben szüksége van tanácsra, hitelfelvétel előtt áll, keressen minket bizalommal, hitelszakértőnk várja hívását.


szeged ügyvéd, ingatlan ajándékozás

Ingatlan ajándékozás karácsonyi ajándékként?

Az ünnep szép keretet adhat az ingatlan ajándékozásnak, több ügyfelünk nem véletlenül időzíti ilyenkorra, hiszen a karácsonyfa alatt igazán meghitt emlékké válhat a nagyszülői ajándékozás.


Sok esetben a szülők, nagyszülők ilyenkor biztosra mennek, és még életükben elrendezik az ingatlanaik sorsát, ahelyett, hogy azt a hagyatéki eljárásra hagynák. Tudatos, megfontolt döntés ilyenkor szétosztani a meglévő vagyon a gyerekek között, hiszen az ingatlan ajándékozás egyenes ági rokonok, házastársak és testvérek között jelenleg illetékmentes.


Fontos azonban, hogy ilyenkor is gondoljuk lehetőség szerint minden eshetőségre, hiszen az elajándékozott ingatlan tulajdonjoga egy ilyen szerződéssel teljes egészében átszáll az új tulajdonosra, aki ezt követően szabadon, korlátok nélkül rendelkezhet azzal. Éppen ezért szoktam felhívni a figyelmet az ingatlan ajándékozás előtt álló szülők, nagyszülők számára, hogy lehetőségük van az ajándékozni kívánt ingatlanra akár holtig tartó haszonélvezeti jogot is alapítani.



A haszonélvezeti jog ugyan nem jelent abszolút korlátot az ingatlan eladása szempontjából, azonban egyrészt a haszonélvezeti jog biztosítja azt, hogy a haszonélvező az általa lakott ingatlant továbbra is használhassa (még akkor is, ha azt a megajándékozott gyermek utóbb másnak eladja), másrészt kisebb azon személyek köre, akik holtig tartó haszonélvezeti joggal terhelt ingatlant vásárolnának, így a vagyon „eltékozlása” is kisebb eséllyel következne be.

 

A cikk jogi tanácsadásnak nem minősül.


További cikkeink ingatlanjog témában


bottom of page